پرش به محتوای اصلی

بیجاشدگی و مهاجرت اجباری: حق من یا اختیار دولت‌ها

از فرار، مهاجرت اجباری، آوارگی، تبعید، پناهجویی و پناهندگی چه میدانیم؟ و چه می‌توانیم یاد بگیریم؟

آغاز دوره
ساعت مطالعه در هفته
۲

معرفی دوره

مهاجرت یک پدیده اجتماعی، سیاسی، حقوقی و تاریخی بوده و هست. در گذشته مهاجرت بیشتر در رابطه با آوارگی ناشی از جنگ یا بلایای طبیعی و یا کوچ اجباری افراد یا گروه‌ها در نظر گرفته می‌شد و کشورهای پذیرنده مهاجران را با استناد به روحیه و اخلاق بشردوستانه می‌‌پذیرفتند. امروز اما به خصوص مهاجرت اجباری با یک رویکرد و گفتمان حق‌محور همراه شده است و بشردوستی جایش را به رویکرد «حق بر پناهندگی» داده و تعهد به مدارا و مسئولیت دولت را جایگزین مهمان نوازی کرده است.

دوره آموزشی بیجاشدگی یک رویکرد میان رشته‌ای حقوقی، سیاسی و جامعه‌شناسانه نسبت به مسئله مهاجرت اجباری را به‌کار می‌گیرد تا در پایان آموزش‌ها شرکت کنندگان با تعاریف و مفاهیم اولیه مرتبط با حقوق پناهندگی، مبانی سیاسی اجتماعی همچنین رویکردهای انتقادی نسبت به رژیم حقوقی بین‌المللی پناهنده آشنا شوند. به علاوه دانشجویان فرصت خواهند داشت که در جریان تحولات اخیر در حوزه مهاجرت بین‌المللی و مطالعات موردی درباره پناهندگان در ایران و ایرانیان پناهنده در خارج از کشور قرار بگیرند.

برنامه دوره

هفته اول: مروری کلی بر تئوری‌ها و مفاهیم مربوط به مهاجرت
هفته دوم: مکانیزم‌های بین‌المللی برای حمایت از پناهجویان، بیجاشده‌ها و پناهندگان
هفته سوم: رویه‌ها و سیاست‌های شکل‌دهی دوباره یا تجدیدنظر در نظام حقوقی پناهندگی
هفته چهارم: سیاست‌ها و پارادایم‌های بازدارنده
هفته پنجم: تئوری‌های ملت‌سازی و پذیرش پناهندگی
هفته ششم: دسته‌بندی‌های جدید در شناسایی پناهنده: زندگی در مهاجرت، هویت و دیاسپورا
هفته هفتم: نظام سیاسی و حقوقی ایران، پناهندگان در ایران و پناهندگان ایرانی

اساتید دوره

  • لیلا اسدی

    طراح و مدرس دوره

    دستیار حقوقی در مرکز حقوق مهاجران، پژوهشگر دکترا در مطالعات عدالت -لیلا اسدی کاندیدای دکترای مطالعات عدالت از دانشگاه ایالتی آریزونا است. تحقیقات اسدی بر مهاجرت، رویکرد فمینیستی در فرآیندهای دولت سازی و حقوق بشردوستانه بین المللی متمرکز است. او دوازده سال سابقه تدریس، فعالیت و تحقیق در مورد حقوق پناهندگان و زنان در ایران و آمریکا دارد.

  • سارا سهیل

    مدرس دوره

    سارا سهیل دارای دکترای مطالعات جنسیت از دانشگاه دولتی آریزونا، وکیل فعال در زمینه حقوق بشر، حقوق کار و فعال حقوق اقلیت‌های جنسی و جنسیتی است. از سال ۲۰۰۸ سارا سهیل در موسسه مطالعات حقوقی در لاهور پاکستان، دانشگاه بیکن هاوس، دانشگاه علوم مدیریت لاهور و دانشگاه اطلاعات تکنولوژي لاهور تدریس کرده است. تخصص آموزشی وی حقوق، مطالعات جنسیت و تاریخ آسیای جنوبی است.

  • آلانا وهابا

    مدرس دوره

    آلانا وهابا دارای مدرک دکترای مطالعات عدالت از دانشگاه دولتی آریزوناست. وی دارای ۱۲ سال تجربه تحقیق مردم‌نگارانه و فعالیت در زمینه آموزش، مشارکت اجتماع محور و عدالت توزیعی است. تحقیقات دانشگاهی او نیز بر مشارکت سیاسی، آزادی و انسجام اجتماعی تمرکز داشته است. آلانا واهابا علاقمند به کار در زمینه تحقق عدالت و خیر اجتماعی است.

ثبت‌نام

edX, Open edX and the edX and Open edX logos are trademarks or registered trademarks of edX Inc.