- آغاز دوره
- ساعت مطالعه در هفته
- ۳
معرفی دوره
دیروز و امروز خاورمیانه اغلب با مسائلی مانند مناقشه و جنگ، حکومتهای اقتدارگرا، اسلامگرایی، سرکوب زنان و سرکوب اقلیتها تداعی میشود، اما روایتهای عام و رسانهای کمتر به ریشهیابی مسائل میپردازند، از طرفی، روایتهای درونی و دولت-ملت محور در بسیاری از موارد همراه با سوگیری و بیگانههراسیست. در دوره «خاورمیانه از سرگذشت تا سرنوشت»، ابتدا با دیدی تحلیلی به توضیح تاریخ شکلگیری خاورمیانه معاصر میپردازیم، سپس به صورت انضمامی و موضوع محور، علل برخی مسائل کنونی خاورمیانه را بررسی میکنیم.
در این راستا از روایتهای غالب و سیاست-محور فراتر رفته و علاوه بر مباحث مربوط به سیاست و حکومت، به بررسی جنبشهای اجتماعی، فرهنگ و آموزش، مهاجرت، محیط زیست، اقلیتها و ارتباط متقابل مسائل جوامع خاورمیانه با یکدیگر خواهیم پرداخت. سر انجام بحث پراهمیت چشم انداز آینده خاورمیانه مطرح خواهد شد و سوالاتی از این دست مورد توجه قرار میگیرند: آیا مسائل خاورمیانه به صورت مستقل قابل درک و قابل حل و فصل هستند؟ آیا صلح پایدار در خاورمیانه امکانپذیر است یا چنین صلحی رویایی بیش نیست؟ در دوره «خاورمیانه از سرگذشت تا سرنوشت» به این موضوعات میپردازیم.
برنامه دوره
اساتید دوره
-
آناهیتا حسینی
طراح و هماهنگکننده دوره
پژوهشگر و مدرس مطالعات خاورمیانه و روابط بین الملل، عضو کمیته مرکز خاورمیانه و شمال آفریقا در دانشگاه ساسکس بریتانیا (MENACS)
شادیار عمرانی
مدرس
روزنامه نگار و محقق علوم اجتماعی، دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات بین رشتهای (جغرافیای انسانی و جامعه شناسی) در دانشگاه واشنگتن تاکوما
آصف بیات
مدرس
محقق و نویسنده، استاد جامعهشناسی، و کاترین و بروس باستیان، استاد مطالعات جهانی و فراملی در دانشگاه ایلینویز
سعید پیوندی
مدرس
استاد جامعهشناسی و روششناسی، استاد دانشگاه لورن و عضو مرکز ملی تحقیقات دانشگاهی فرانسه، و مدیر آکادمیک انستیتو علوم انسانی و اجتماعی (ایران آکادمیا)
ایران (معصومه) منصوری
مدرس
دانشیار مدرسه علوم کامپیوتر دانشگاه بیرمنگام انگلستان، دکترای روباتیک و هوش مصنوعی
پینار دینک
مدرس
پژوهشگر گروه جغرافیای فیزیکی و علوم اکوسیستم، پژوهشگر مرکز مطالعات پیشرفته خاورمیانه در دانشگاه لوند سوئد
سردار سعدی
مدرس
عضو فوق دکتری در WUR (دانشگاه واخنینگن و تحقیقات) ، مدیر موسسه علوم اجتماعی در دانشگاه روژاوا
منیژه زرگر
مدرس
دانشآموخته مطالعات خاورمیانه با زبان عربی از دانشگاه ادینبورگ، تحلیلگر جنایی داعش و محقق در سازمانهای مختلف حقوق بشری
ساسان امجدی
مدرس
دانشآموخته جامعه شناسی و حقوق (جامعه جهانی و حکومت جهانی) در دانشگاه لوسرن. مشاور حقوقی در “HEKS”، مرکز پناهندگی فدرال شمال غربی سوئیس