پرش به محتوای اصلی

دریچه‌ای به جهان «عدالت انتقالی»

پیوندی به گذشته، برای ساختن آینده‌ای بهتر. عدالت انتقالی چیست؟ جوامع چگونه باید به جنایت‌های گذشته رسیدگی و با میراث آن‌ها برخورد کنند؟ تعهدات دولت‌ها بر اساس قوانین بین‌المللی در قبال قربانیان و بازماندگان نقض وسیع و گسترده‌ی حقوق بشر و به طور کلی در قبال جامعه چیست؟

آغاز دوره
ساعت مطالعه در هفته
۳

معرفی دوره

این دوره‌ی ۷ هفته‌ای برای بررسی ارکان کلیدی عدالت انتقالی یعنی حقیقت، عدالت، جبران خسارت، به خاطرسپاری، و تضمین عدم تکرار طراحی شده است. هفته‌ی اول که عنوانش «جنبه‌های اساسی عدالت انتقالی» است، توسعه‌ی مفهوم و اصول اساسی عدالت انتقالی را پوشش می‌دهد. هفته‌ی دوم تحت عنوان «برخورد با جنایت‌های گذشته»، مکانیسم‌های حقیقت و عدالتی را مورد بحث قرار می‌دهد که به انتقال قدرت وابسته نیستند. هفته‌های بعد به شکلی عمیق تر موضوعات خاصی همچون «حق بر حقیقت [حق دانستن حقیقت] و کمیسیون‌های حقیقت‌یاب» (هفته‌ی سوم)، «حق بر عدالت [حق دسترسی به عدالت] و تعقیب کیفری» (هفته‌ی چهارم)، «غرامت و تضمین عدم تکرار» (هفته‌ی پنجم)، «گورهای دسته جمعی» (هفته‌ی ششم)، و «حافظه و عدالت انتقالی» (هفته‌ی هفتم) را کاوش می‌کنند.

این دوره با حضور دانشگاهیان و کارشناسان برجسته از دانشگاه‌ها و مؤسسات سراسر جهان برگزار می‌شود که بینش خود را در زمینه‌ی عدالت انتقالی ارائه می‌دهند. دانشجویان با شرکت در این دوره به درک عمیق‌تری از پیچیدگی‌های عدالت انتقالی و راه‌هایی که جوامع می‌توانند از طریق آن‌ها به گذشته‌های دشوار خود رسیدگی کنند خواهند رسید.

برنامه دوره

هفته اول: جنبه‌های اساسی عدالت انتقالی
هفته دوم: برخورد با جنایت‌های گذشته
هفته سوم: حق بر حقیقت (حق دانستن حقیقت) و کمیسیون‌های حقیقت‌یاب
هفته چهارم: حق بر عدالت (حق دسترسی به عدالت) و تعقیب کیفری
هفته پنجم: غرامت و تضمین عدم تکرار
هفته ششم: گورهای دسته جمعی
هفته هفتم: حافظه و عدالت انتقالی

اساتید دوره

  • بهار صبا

    طراح و هماهنگ‌کننده دوره

    بهار صبا پژوهشگر و مدافع حقوق بشر با بیش از یک دهه تجربه کار در حوزه حقوق بشر است. او با سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشری متعددی از جمله عفو بین‌الملل، آرتیکل ۱۹ و ریپریو (Reprieve) کار کرده است. بهار دارای مدرک LLB از دانشگاه تهران ، LLM حقوق بشر از دانشگاه ناتینگهام، و MPhil در مطالعات مدرن خاورمیانه از دانشگاه آکسفورد است.

  • اندرو ریتر

    مدرس

    اندرو جی. ریتر استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل در کالج مونت هالیوک در ساوت هدلی، ماساچوست است. او آثار متعددی در مورد مسائل مرتبط با عدالت انتقالی، خشونت سیاسی، حل و فصل درگیری‌ها، و روابط مدنی-نظامی منتشر کرده است.

  • آنیتا فرِرا

    مدرس

    آنیتا فرِرا استاد مرکز حقوق بشر ایرلند در دانشگاه ملی ایرلند، گالوی است. حوزه‌های اصلی تحقیقات او در زمینه کمیسیون‌های حقیقت، عدالت انتقالی و بازسازی پسا-تعارض، با تمرکز ویژه بر شیلی و منطقه آمریکای لاتین است.

  • رها بحرینی

    مدرس

    پژوهشگر عفو بین الملل، کارشناس ارشد حقوق بشر از دانشگاه اسکس، کارشناس حقوق از مدرسه حقوق دانشگاه یورک، کارشناس مطالعات زنان و جنسیت از دانشگاه تورنتو

  • لارس والدورف

    مدرس

    لارس والدورف استاد دانشکده حقوق دانشگاه اکسفورد است که در زمینه عدالت انتقالی و سازمان صلح در رواندا و سریلانکا فعالیت داشته است و مقالات بسیاری در زمینه عدالت انتقالی منتشر کرده است. وی در تحقیقات کنونی‌اش به بررسی این می‌پردازد چگونه هنر می‌تواند به عدالت انتقالی مؤثرتر و مجسم‌تر در سریلانکا کمک کند.

  • لوینیا استن

    مدرس

    لوینیا استن استاد علوم سیاسی در دانشگاه سنت فرانسیس خاویر، کانادا است. او که متخصص سیاست تطبیقی است، نویسنده پانزده کتاب و ده‌ها مقاله در مورد دموکراسی‌سازی پساکمونیستی، مذهب و سیاست، و همچنین عدالت انتقالی است. وی همچنین یکی از ویراستاران دایره المعارف عدالت انتقالی است که توسط انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر شده است.

  • ملانی کلینکنر

    مدرس

    ملانی کلینکنر، استاد حقوق بین‌الملل در دانشگاه بورنموث و از نویسندگان پروتکل بورنموث در مورد حفاظت و تحقیق از گورهای دسته‌ جمعی است. او متخصص ناپدیدشدگان قهری، گورهای دسته جمعی و حق بر حقیقت است. در حال حاضر او در حال کار بر روی پروژه‌ای برای بررسی کیفیت نقشه برداری منبع باز از گورهای دسته جمعی است.

  • ریچل کر

    مدرس

    ریچل کر استاد جنگ و جامعه، و معاون رئیس گروه مطالعات جنگ در کینگز کالج لندن است. تحقیقات او بر حافظه و عدالت پس از درگیری، عدالت کیفری بین‌المللی و رابطه هنر و آشتی متمرکز است.

  • رجینا ام. پاولُس

    مدرس

    رجینا ام. پاولُس وکیل حقوق کیفری بین المللی در ایالات متحده است. او مدرک دکترای خود را از دانشکده حقوق دانشگاه سیاتل و مدرک LLM خود را در جنایت و عدالت بین المللی از دانشگاه تورین دریافت کرد. او سردبیر و یکی از نویسندگان کتاب دادگاه های مردمی، حقوق بشر و قانون (راتلج ۲۰۲۰) است. وی مشاور دادگاه مردمی آبان بوده و به عنوان یکی از اعضای تریبونال چین خدمت کرده است.

  • روبن کارانزا

    مدرس

    روبن کارانزا پروژه غرامت مرکز بین المللی عدالت انتقالی را به عنوان متخصص در زمینه تلاقی عدالت انتقالی، مسئولیت پذیری در قبال فساد و جنایات اقتصادی و نقض حقوق اقتصادی و اجتماعی، به ویژه در جنوب جهانی، رهبری می کند. او با کمیسیون‌های مختلف حقیقت‌یابی و کمیسیون‌های تحقیق از تونس تا نپال کار کرده است.

  • هاوارد وارنی

    مدرس

    مشاور ارشد برنامه در ICTJ (مرکز بین‌المللی عدالت انتقالی). زمینه‌های تخصصی او عبارتند از حقیقت یابی، پیگرد قانونی ملی، اصلاحات نهادی، غرامت، و دعاوی مربوط به منافع عمومی. وکیل مدافع در وکلای ژوهانسبورگ.

  • سوزان باکلی-زیستل

    مدرس

    سوزان باکلی-زیستل، استاد مطالعات صلح و منازعه و مدیر اجرایی مرکز مطالعات منازعه در دانشگاه فیلیپس ماربورگ است. حوزه‌های پژوهش او عدالت (انتقالی)، حافظه، جنسیت، فضا و پسااستعمار است و انتشارات متعددی در این حوزه‌ها منتشر کرده است، از جمله مجلدهای: یادبود در زمان گذار، نظریه های عدالت انتقالی، جنسیت در عدالت انتقالی، زنان - خشونت - پناهندگان، ارتکاب و مرتکبین خشونت جمعی، و همچنین فضایی سازی صلح و درگیری.

ثبت‌نام

edX, Open edX and the edX and Open edX logos are trademarks or registered trademarks of edX Inc.